Orzechówka

Flora i fauna * Występowanie * Pożywienie * Gniazdowanie *

Orzechówka (Nucifraga caryocatactes),
Wśród tatrzańskich limb można często ujrzć ptaka wielkości kawki uwijającego się wśród gałęzi. Jest to orzechówka, wyjątkowy smakosz limbowch nasion.

Występownie
Ptak z rodziny krukowatych. Zamieszkuje bory iglaste i górskie lasy Europy Północnej, Karpat, Półwyspu Bałkańskiego, Alp i Himalajów.
W Polsce spotykana nielicznie na Mazurach, w Beskidach i Tatrach.
Pożywienie
Żywi się nasionami drzew iglastych, owadami ślimakami, oraz drobnymi kręgowcami.
Gniazdowanie
Zakłada gniazda w gęstwinie gałęzi, gdzie samica składa od 2 do 4 jaj, które wysiaduje przez 17 - 19 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 24 dniach.
Ptaki w okresie lęgowym są wyjątkowo płochliwe i prowadzą skryty tryb życia. W związku z tym trudno odnaleźć ich gniazdo.
Orzechówki w okresie zimowym potrafią sobie doskonale radzić. Podobnie jak inne krukowate są zapobiegliwe i gromadzą zapasy nasion przed zimią i świetnie pamietają miejsca swoich zapasów.

Ptak podlega ochronie gatunkowej.


Copyright © Piotr Budzyna 1999-2014